top of page
Zoeken

Hoe ik te werk ga in mijn journal!

Bijgewerkt op: 8 okt. 2020

Het maken van een Journal was een tijdje geleden een grote rage. Iedereen ging aan de slag met het maken van een eigen boekje. Mensen gebruiken een journal als dagboek, maar soms ook als agenda of een combinatie van die twee. Het idee is dat je een nog compleet leeg boekje, helemaal naar eigen zin invult, beplakt en betekent.

Mijn journal zie ik als een creatief dagboek, een echte uitlaatklep. Iedere ochtend werk ik er een tijdje in. Ik schrijf dan bijvoorbeeld over mijn plannen, ideeën of gevoelens. De pagina’s maak ik mooi met verf, washi tape & handlettering. In dit blog neem ik jullie mee mijn journal in!De journal waar ik in werk is een Leuchtturm 1917 B6 formaat met soft cover. Een lege pagina ligt voor me en ik begin met het maken van een gekleurde achtergrond, als een soort basis. Dit doe ik met aquarelverf, in welke kleur dan ook. Niet altijd de hele pagina, soms twee stukjes, soms meer en soms zelfs geen kleur.Als de achtergrond klaar is ga ik kijken naar welke plaatjes, stickers en washi tape ik wil gebruiken voor deze pagina. Dit is vaak heel erg random. Ik bedenk van te voren geen kleurenpallet of een bepaalde uitstraling. Het leuke hieraan is dat er bij mij eigenlijk altijd automatisch een zelfde stijl naar voren komt.De uitgekozen washi tape en de grote stickers en plaatjes plak ik op als basis. Voor ik ze opplak bepaal ik waar op de pagina ik ze ga plaatsen, maar ook dit gaat puur op gevoel. Ik denk er niet te lang over na. Voor mij is het namelijk heel erg belangrijk dat ik bij het maken van mijn journal mijn perfectionisme even los kan laten. Zodra ik te veel na ga denken over bijvoorbeeld de positie van de plaatjes, zit ik te veel in mijn hoofd. Journallen is voor mij een fijne manier om mijn hoofd leeg te maken en mijn creatieve uitspattingen eruit te gooien. Ik hoef even niet na te denken over hoe ik ervoor ga zorgen dat het eindresultaat zo perfect mogelijk wordt!Zo. Ik heb de grote plaatjes en de washi tape opgeplakt. Een volgende stap is dan het opplakken van kleine plaatjes en stickers. Dat heb ik op de pagina’s die je ziet op de foto niet gedaan, maar kan wel erg leuk zijn. Of ik kleine stickers gebruik verschilt dus ook iedere keer weer. De plaatjes, stickers en washi tapes die ik gebruik koop ik voornamelijk bij AliExpress. Lekker goedkoop, maar wel erg fancy!

Zodra de pagina’s helemaal beplakt zijn, is het tijd om markers uit te zoeken. Met markers maak ik titels, kopjes of highlighters. Op de pagina’s die je op de foto ziet zijn dit Hello & To Do, dit heb ik geschreven met ecoline brush pens. De kleur kies ik wederom willekeurig uit en ook het lettertype verschilt per keer. Op deze manier creëer ik een soort eyecatchers op een pagina.Het creatieve gedeelte is klaar. Nu kan ik beginnen aan mijn tekst. Misschien schrijf ik over bepaalde gebeurtenissen of gedachten, of over plannen, dromen en ideeën die door mijn hoofd dwalen. Ook to-do lijstjes krijgen vaak een plekje in mijn journal.De tekst is geschreven en mijn hoofd is weer leeg. Vaak kijk ik nu nog een keer naar de pagina als geheel. Het komt wel eens voor dat het mij dan opvalt dat er nog een aantal lege plekken over zijn. Om ervoor te zorgen dat de pagina compleet is, vul ik de lege plekken nog op met stickers en plaatjes. Daarna kan ik vol trots zeggen dat de pagina klaar is!Dit is hoe ik te werk ga in mijn journal. Iedereen doet dit natuurlijk op zijn eigen manier, maar ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen inspireren. Ik ben erg benieuwd naar jouw resultaat!

526 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page