top of page
Zoeken

Maak kennis met alcoholmarkers

Bijgewerkt op: 4 okt. 2022

Hey! Fijn je weer te zien!


Het materiaal waar ik je deze keer meer over wil vertellen is niet meer weg te denken uit de illustratiewereld én is ook een van mijn favorieten: de alcoholmarkers.

Het lijkt een gewone stift, maar het verschil is dat het een stift is op alcoholbasis. Het werkt dus net even anders dan de stiften die je misschien kent. Zo zie je dat je met gewone viltstiften (op waterbasis) vaak strepen krijgt en ziet waar je gekleurd hebt, terwijl dit bij de alcoholmarkers niet zo is.

Als je gaat kleuren met markers krijg je bijna een schilderachtig effect. En ze hebben nog meer voordelen: zo kun je kleuren heel mooi opbouwen, doordat je met één kleur heel veel verschillende kleurscharkeringen kunt maken. Daarmee kun je ook meteen schaduwen aanbrengen in je tekening. Tot slot blenden ze mooi met elkaar, waardoor de overgang van de ene naar de andere kleur heel subtiel gaat. Je hebt dus niet heel veel verschillende kleuren nodig om een mooie (en kleurige) illustratie te maken.

Markers en papier

Er zijn heel veel verschillende soorten en merken markers. Zo heb je Copic Markers,Promarkers van Winsor en Newton, Tombow markers en tot slot markers van Uhuhu. Begin je voor het eerst met de stiften? Dan zijn ook goedkope budgetvariaties prima, zoals die van de Action. Je zult wel iets verschil zien in kwaliteit, maar het werkt heel goed. Je hoeft niet een specifiek merk te hebben. Ik gebruik bijvoorbeeld allemaal merken door elkaar. Het juiste papier is echter wel heel belangrijk.

We hebben namelijk markerpapier nodig. Ik gebruik papier van Tombow – daar kun je heel fijn mee werken. Het verschil met ander papier is dat markerpapier heel glad is. Het is belangrijk dat je dat ook echt gebruikt in plaats van aquarelpapier of papier uit de printer. De markers blenden namelijk zo mooi doordat de inkt wat langer op het papier blijft liggen. Gebruik je het verkeerde papier, dan gebeurt dat niet. Daarnaast bevat een alcoholmarker best veel pigment en vloeistof waardoor het snel door je papier heen drukt. Het juiste papier kan wat mij betreft je illustratie echt maken of breken.
Aan de slag!

Voordat ik aan de slag ga met de uiteindelijk illustratie probeer ik de kleuren die ik heb uit op het markerpapier. Bij heel veel verschillende merken horen namelijk ook veel verschillende tinten en de een valt op het papier soms anders uit dan de ander. Wanneer ik de mooiste kleuren heb gevonden begin ik met schetsen en trek ik alles om met een fineliner. Laat die het even goed drogen na die tijd, want het papier blijft langer nat en dus ook de inkt van je fineliner. Het zou natuurlijk zonde zijn als het in elkaar gaat overlopen.

Ben je toe aan het gebruiken van de markers? Kleur dan in ronde bewegingen, zodat je geen strepen krijgt en het extra mooi wordt.

Heel veel plezier met het werken met de alcoholmarkers! Ik ben benieuwd naar je resultaat.

Ps. Wil je nog meer leren over alcoholmarkers? Ik vertel je er alles over in mijn cursus over alcoholmarkers. Wil je het eerst zelf uitproberen, dan vind je het misschien leuk om aan de slag te gaan met de masterclass.
De Ohuhu markers kun je bestellen op BeCreativeShop. Met de code PippaKnus krijg je 5% op de volledige bestelling.

209 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page