top of page
Zoeken

De pret van het blauwe schetspotlood

Bijgewerkt op: 4 aug. 2021Zoals alles vaak begint met een conceptje, een uitprobeersel of een opzet, begint een illustratie met een schets. Bij het maken van een schets, maak je een eerste ruwe opzet voor een illustratie of een tekening. Vanuit zo’n schets kun je verder gaan werken en zo ontstaat er uiteindelijk een fantastische illustratie.


Voor het maken van een schets heb je natuurlijk een aantal dingen nodig. Allereerst begin je met een object (waarschijnlijk papier) waar je de schets op gaat maken, en een schetspotlood. Daarnaast zit er waarschijnlijk een idee in je hoofd over wát je gaat maken. Wat er allemaal precies komt kijken bij het maken van een schets vertel ik jullie in één van mijn cursussen, zoals de cursus basistechnieken illustreren. Ik wil jullie nu voornamelijk vertellen over het fijne schetspotlood dat ik graag gebruik en waarom ik het gebruik.


Al mijn schetsen maak ik met een blauw schetspotlood. Je zult nu misschien denken “heh, blauw?”. Ja blauw! Ook ik weet dat er veel mensen zijn die met een grijs schetspotlood beginnen aan een illustratie, maar wat mensen niet weten is dat een blauw schetspotlood net zo werkt als een grijs schetspotlood. In mijn ogen werkt een blauw schetspotlood zelfs fijner en ik zal jullie vertellen waarom.


Zelf vind ik het belangrijk dat mijn illustraties een lieve en een zachte uitstraling hebben. Door te schetsen met de kleur blauw zorg ik ervoor dat deze lieflijke en zacht-achtige uitstraling vanaf het begin al zichtbaar is. Dat zorgt er dus voor dat de sfeer die ik uiteindelijk met de illustratie wil uitstralen direct voelbaar is. Vanuit die sfeer kan ik vervolgens verder werken. Deze uitstraling kun jij dus ook creëren zodra je een illustratie begint met een blauw schetspotlood. Wist je dat de kleur blauw ook vaak geassocieerd wordt met rust?


Net als het oude vertrouwde grijze potlood, kun je het blauwe schetspotlood gewoon gummen. Dus heb je een lijn gezet die je niet had willen zetten? Geen probleem, alles kan gecorrigeerd worden met een simpele gum. Ook als je in een later stadium van de illustratie een aantal schetslijnen weg wil werken is dit makkelijk op te lossen met een gum!


Zelfs als niet alle schetslijnen weggegumd zijn, is er nog geen reden tot paniek. Een enorm voordeel aan het gebruiken van een blauw schetspotlood is dat de lijnen die je hebt gezet tijdens het schetsen verdwijnen als je de uiteindelijke illustratie inscant. Tegenwoordig is het heel erg fijn en handig om illustraties ook digitaal te hebben en het blauwe schetspotlood maakt dit allemaal nét ietsje makkelijker. Alle blauwe ‘schetsels’ verdwijnen waar je bij staat!


Goed, dan is het hoog tijd om te onthullen over welk blauw schetspotlood ik jullie nu in geuren en kleuren vertel. Het potlood dat ik gebruik is van Caran ‘d ache. Ik ben er razend enthousiast over omdat hij niet alleen de voordelen heeft die ik hierboven al noemde, maar ook omdat hij gewoon echt fijn en zacht tekent. Ik krijg er de mooiste schetsen van op papier en ik durf te wedden dat het jou ook zeker zal gaan helpen!


Het blauwe schetspotlood dat ik gebruik voor al mijn illustraties kun je natuurlijk shoppen! Als je naar de pagina 'Favorietjes van Pippa Knus' gaat, vind je hem staan én kun je doorklikken naar een website waar je hem direct kunt bestellen.

Ook staan hier andere gekleurde schetspotloden in, dus schets jij liever met een roze of groene tint? Dan kan dat ook! Vanaf nu kun jij zacht, rustig en gecontroleerd beginnen aan je illustratie.


1.268 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1件のコメント


Hester Bats
Hester Bats
2022年11月25日

Hoi Pippa, ik kan deze potloden niet vinden op jouw favorietjes pagina. Alleen de Luminance kleurpotloden. Maar dat zijn geen uitgumbare schetspotloden toch? Hoe heten ze wel?

いいね!
bottom of page